View this site in your language!

сряда, 29 септември 2010 г.

ЯЖ, МОЛИ СЕ И ОБИЧАЙ...


ЯЖ, МОЛИ СЕ И ОБИЧАЙ/рецепта за разбито сърце/


Книгата, която тази година ми харесва най-много/досега/ е „Яж, моли се и обичай”. Автобиографична, написана от Елизабет Гилбърт. С чувство за хумор разказва за търсенията си, след тежък развод. Поема на дълго пътешествие с цел – да открие себе си, щастието, и смисъла на живота. Посещава Италия, Индия и Бали за една година, като прекарва по няколко месеца на всяко място. В резултат, намира себе си, равновесната си точка и щастието.

Чете се много лесно и бързо, макар, че е 447страници. За мен най-интересната част беше, престоят и на остров Бали. Там си намира личен учител, за усвояване на техники за медитация и релакс. И се чувства прекрасно, успокоена и щастлива. Там и среща бъдещия си съпруг – разведен бразилец, доста по-голям от нея - със 17 години. С него се разбира прекрасно, още повече и той също е минал през тежък развод. Интересното през цялото време на това пътешествие са нейните разсъждения по най-различни теми – защо се женят хората, развеждат, къде се крие щастието и защо въпреки че се омъжва по любов се чувства толова нещастна, че стига до развод...

Рецепта за разбито сърце
„...- Знам лек за разбито сърце – отговори, властно и по докторски, Уаян, преброи на пръстите си шестте елемента на своето средство за лекуване на безнадеждно разбито сърце.:- Витамин Е, трябва повече да спиш, трябва да пиеш много вода, да заминеш далеч от човека, който си обичала, да медитираш и да научиш сърцето си, че това е съдба...”

Книгата, неочаквано и за самата авторка става бестселър и дори направиха филм по нея. В главната роля е Джулия Робъртс. Има и втора част, която се казва –„ Кажи да”, но тя не е толкова интересна, защото представлява нещо като научен труд, като анализ и дисекция на факта – защо хората се женят, как е по света и кое е по-добре. В основата е нейният брак с бразилеца. Те трябва да се оженят, ако искат да бъдат заедно, но и двамата са против брака, като институция/ може би защото вече веднъж са се опарили. Но въпреки това се женят...Не е на нивото на първата книга, написана е по друг начин и няма същия успех. Но и самата авторка твърди, че се радва на този факт и не иска да пише повече бестселъри, защото шумът около нея, славата и показността и дошли твърде много. Нищо не споменава, обаче, за парите.../текст и с нимки Zvetanka Shahanska/

11 коментара:

  1. Цвети и аз научавам винаги интерсни неща от теб,за първи път срещам това заглавие,не знаех,че книгата е филмирана,тенкс:)

    ОтговорИзтриване
  2. Силвия, рядко пиша рецензии, но тази книга толкова ме впечатли, че не се въздържах. А пък съвсем случайно попадна при мен. По препоръка. Та и аз реших, че е хубава и си заслужава четенето:) Филмът се очаква и тук скоро. Чакам го с нетърпение:)Хубаво е да си обменяме инфо, човек не може всичко да знае:)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря и аз ! Ше я прочета Напоследък съм го ударил само на специализирана ,техно-литература а трябва и такива :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кръстю, прочети я, ще ти е интересна. Пък и за разнообразие:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Срещнах тази книга,спрях се и си помислих...трябва ли да се про4ете преди еуфорията на филма?Избрах си друга,'Всички си тръгват' от Уенди Гера.Дневник на едно момиче израстнало в Куба,където не всичко е музика,но като те про4етох Цвети,май ще се върна в книжарницата. :")

    ОтговорИзтриване
  6. Браво, Цвети - винаги в крак с времето!
    Книгата ми стои на бюрото, но не ми остава време да я почна, но и това ще стане.

    ОтговорИзтриване
  7. Карлсон, сигурна съм, че книгата е по-хубава от филма. Винаги така се получава. И съм сигурна, че ще ти хареса:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Диандра, дори ти завиждам, че още не си я чела, защото е хубава, чете се бързо, дори няма да ти се оставя:)))Поздрави и лека вечер:)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте! Прочетох книгата преди няколко месеца и все още съм със смесени чувства, но със сигурност ми се иска да видя и филма. На моменти докато четях бях действително увлечена от подробните описанията на места, нрави, култури и факти, които не знаех. В други моменти, пък, имах чувството, че книгата умишлено е писана за масовия вкус - от всичко по малко, така че да се хареса на всеки. Именно това усещане, че авторката просто е искала да напише бестселър, а не действително да сподели личните си изживявания (за което претендира) ме държи все още резервирана. Скоро ще гледам филма и очаквам много красиви гледки от приказните кътчета, описани в книгата :)

    ОтговорИзтриване
  10. На мен ми хареса, но не от тази гледна точка, а от факта, че всичко е действително преживяно и то съвсем скоро. Хареса ми търсенията на авторката, техниките, които усвоява /за успокояване и хармония/. Интересно ми беше за ашрама в Индия и най-много за остров Бали. Но все пак всеки търси различни неща, има различен вкус...И аз чакам филма с интерес...Поздрави myhappypond! Приятна вечер:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Цветан:) Книгата е супер и втората част "Кажи да", също е хубава!Приятно четене!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...