View this site in your language!

сряда, 8 септември 2010 г.

РЕЦЕПТАТА НА МОНТЕСУМА




/ текст Zvetanka Shahanska/
РЕЦЕПТАТА НА МОНТЕСУМА

Какаото е оценено като афродизиак от легендарния император на ацтеките Монтесума/1466-1520/. Преди посещение в многобройния си харем той изпивал пет купички шоколад. Така се зареждал с бодрост, сила и енергия. Не се разделял със златната си манерка, пълна с вълшебното питие. А императорските складове били пълни с повече от 40 000 чувала какао. В наше време е научно доказано чудодейната сила на този еликсир.
В много страни напитката , позната ни като какао, се нарича шоколад, така че двете понятия се припокриват.

Легенда

Легенда на ацтеките разказва, че семената на какаото попаднали на земята като божествен дар направо от рая, за да дарят хората с мъдрост, сила и духовно прозрение.

Рецептата на Монтесума

Питието на вожда на ацтеките се приготвя от мляко, шоколад, ванилия и екзотични подправки. Шоколадът се разтопява във висок съд, добавя се млякото, ванилията и подправките/по желание/ и се кипва три пъти. След това се сваля, разбива се и се пие горещо.

Бананово-шоколадова напитка

Много лесно за приготвяне, вкусно и полезно. 1 л. Прясно мляко, 2 големи,зрели банана, 50 гр. oбикновен шоколад/може и 100гр/., канела.
В огнеупорен съд смесваме млякото, бананите/нарязани/ и шоколада, нарязан на ситно. Загряваме на тих огън, бъркайки непрекъснато, до завиране. Сваляме разбиваме с миксер, докато се появи пяна. Разлива се в чаши и се добавя канела за аромат. / текст Zvetanka Shahanska/

4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...