View this site in your language!

сряда, 2 май 2012 г.

ЧАЕНО ДЪРВО(Leptospermum)

/автор на снимки и текст Zvetanka Shahanska/
ЧАЕНО ДЪРВО(Leptospermum)
В Австралия е известно като лимонено чаено дърво. Представлява вечнозелен храст или малко дръвче достигащо 4-5 м. височина. Листата са сравнително малки 5-7 см. х 0,7-1 см., гладки, нежни и с приятен лимонов аромат. Вечнозелените листа са зелени или бронзово червени и завършват с тесен бодлив връх. Цветовете са бели, розови или червени, понякога кичести.
Днес го видях и много ми харесаха цветчетата му.Цялото се покрива с тях от май до септември, но зимата издържа до/-7/ градуса, затова трябва да се прибира. Още е известно и като южен мирт.
А това са карамфилите ми, които цъфтят в момента неудържимо и като излезеш на терасата ухае много приятно. Заради жегите са се форсирали и нямат спирачка.
/автор на снимки и текст Zvetanka Shahanska/

11 коментара:

  1. Благодаря за споделянето,Цвети!!!Прекрасни снимки;ще ми се да имам от твоите карамфили:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биси, много съм доволна от карамфилите и смятам да си взема още:) Препоръчвам! Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Как обичам аромата на карамфилииии.....

    ОтговорИзтриване
  3. За първи път виждам такова, много е красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, започнаха по цветарските магазини да се появяват интересни цветя, които досега не са били популярни. Което ме радва, защото всичко свързано с цветя, храсти и дървета ми е любопитно.

      Изтриване
  4. Имала си незаббравими почивни дни :))). Трябва да ти призная че на снимката във ФБ изглеждаш прекрасно!! Но то време ли бе да опишеш?! Така де, толкова хубаво време за пръв път от 7 месеца ;). И това е само началото:))))). Много хубави снимки и растението на тях е вдъхновяващо:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше хубаво, и днес трудно влизам във форма:)Времето си е лятно!

      Изтриване
  5. Цвете, в Средна гора е много красиво сега, така че знам като си си идвала какво ти е било. Иска ти се ако може да не си идваш! Да си останеш там на чисто сред природа и красота! :)))))

    ОтговорИзтриване
  6. 29.5 градуса, но от утре следобед малко ще се поразхлади:). Че и на мен не ми се стои на едно място , а имам работа та... :). Поздравления за хубавите снимки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...