View this site in your language!

събота, 5 май 2012 г.

С АРОМАТ НА АКАЦИЯ

/автор на текст и снимки Zvetanka Shahanska/
С АРОМАТ НА АКАЦИЯ
Вече си мислих, че изпуснах акацията. Цяла седмица се каня да снимам и днес вече цветовете на нароченото дърво бяха прецъфтели. Но попаднах на друго, което е в пълен цъфтеж. Прекрасен аромат, чудесна сянка за жегите. Много бързо растящо дърво, с вкусни цветчета, опитвала съм ги.
Акацията е ценен медоносен вид. От нея през месеците май-юни пчелите събират нектар от който правят акациев мед. Характерно за акациевия мед е, че не кристализира дълго време - до 2 години. Прозрачен и бледо-зеленикав на цвят е един от първите медове, които се добиват през годината в много региони на страната./Уикипедия/
Интересното, което зная за акацията е, че носи положителна енергия като постоиш под нея. А пък русалките са обичали да хапват от цветовете им, когато са излизали на брега.
Ако пък ви се гледа глициния, ето тази бях снимала преди две години С АРОМАТ НА ГЛИЦИНИЯ
/автор на текст и снимки Zvetanka Shahanska/
ВНИМАНИЕ! Жълта акация, жълт салкъм, златен дъжд - Laburnum anagyroides Medic/не съм виждала/ е отровна!!!

12 коментара:

  1. И аз обичам мириса й:)
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник и от мен,Цвети!Прекрасен аромат,носещ много спомени!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Цвете, здравей от мен. Няколко дни не сме се чували :)). Но аз влизах в блога де :). Честит празник. Няма да казвам, че снимките ти са върха и много зареждащи. Всеки ден са така. Жълтата акация обаче е отровна :). Такива има на по -малко места:).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за инфото за жълтата акация, ще го добавя във публикацията, че е отровен цветът.

      Изтриване
  4. Цветенце. Благодаря !!! Приятна усмихната седмица с позитивни емоции и добро настроение ! :)))))))))))) . За мен е чест , да ти бъда полезен дори само с инфо :))))))))). днес в Пловдив е поредния супер Ден :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инфо: Жълти акации в града почти няма да видиш(затова и не си виждала). Извън града обаче ще срещнеш. Цъфтят както белите, само че жълти. Отровни са и преид мноооого години като малък съм щял да се отровя с такова :).

      Изтриване
    2. О, и аз съм хапвала какво ли като дете ?! Спомням си за едни черни топчета от храст, които били отровни, но ми нямаше нищо:)

      Изтриване
  5. :)) аз като дете съм бил голям образ и буен;). Ноо тогава си бяха други времена :))). Сега, децата малко да им стане нещо... и веднага истерии а у ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега много ги изнежват, имам чувството, че изобщо не ги закаляват, отвсякъде пазене, едно хлапенце вчера на около две годинки си изяде шамара от майка си, защото си изпусна кроасана на земята и след това си го взе и го натъпка в устата си :), а точно вчера четох статия по този въпрос, че няма страшно, ако нещо сладко падне на земята, пак да го вземеш/американско изследване/:))))

      Изтриване
  6. Точно!! Аз като малък си похапвах.. баба ми и дядо ми имаха преди време градина. и си похапвах от дърветата... череши, преид това пък ягодки си дърпах долу>.. ама тогава разсъждавах" е той дъжда ги е измил" :))))) и да ти кажа: Помня онези ягоди преди 15 г... нямат нищо общо с тези гръцките :). Но все пак обичам плодове. А децата... са супер изнежени.. най-малкото духване и са настинали.... просто не знам :))))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...