View this site in your language!

петък, 17 септември 2010 г.

КОЛКО ВРЕМЕ СИ ЖИВЯЛ/притча/




КОЛКО ВРЕМЕ СИ ЖИВЯЛ/притча/

Имало едно време един човек, който минавал през непознат за него град и попаднал в гробищата. Започнал да чете надгробните плочи и това, което му направило впечатление било, че на повечето от тях пишело, че там почива някой живял три, четири или две години. На човека му станало много мъчно и се разплакал, като си помислил колко много деца са починали в този град.

Тогава покрай него минала жена от същия град и го попитала защо плаче. Мъжът отговорил, че е потресен от това, колко много деца умират в този град. Тогава жената му се усмихнала и казала, че повечето от тези хора са починали като възрастни и то на преклонна възраст. После разяснила мистерията с годините по следния начин:

„В нашия град всички жители си водят дневници, в които записват случките и времето, в което се чувстват щастливи. Когато някой умре, ние събираме всички дни от дневника и така получаваме времето, през което този човек наистина е живял и се е радвал на живота. Това за нас е времето, което си заслужава да се отбележи като изживяно.”

„А ти колко време си живял страннико?”
– попитала го накрая тя.

Хорхе Букай

8 коментара:

  1. Аз живея от няколко месеца.Преди много години също е имало за кратко такъв период.Ако трябва да обобщавам- плачевно е.

    ОтговорИзтриване
  2. Лилия, пожелавам ти повече щастливи моменти:)))Да се съберат мноооого години:)))

    ОтговорИзтриване
  3. типично за Хорхе Букай,Цвети аз се радвам на всеки ден,независимо какъв е той,винаги е неповторим и уникален:)Желая на Лили повече оптимизъм,а ти бъди все така позитивна:)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей,Цвети:)Много ми хареса:)Аз съм на 36(почти),но съм живял около 15г.Това е времето в което наистина имах много щастливи моменти:)Сега съм привидно жив:(Проблемите и ежедневните грижи постепенно вземат превес,но вярвам,че това ще отмине:)Приятна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  5. Силвия, много добре правиш, всеки ден е подарък:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Аполон, има една притча, където подаряват на едни цар пръстен с надпис " И това ще мине". Нещата се сменят непрекъснато. Колелото се върти и ние попадаме в различни ситуации. Приятна вечер и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  7. интересна аналогия има между времето, в което живеем и сме щастливи и детската възраст :)

    ОтговорИзтриване
  8. Да, наистина аналогията е интересна, защото всъщност за да сме щастливи трябва да бъдем като децата - открити, любопитни, да се радваме на малките неща и да се смеем много:)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...