View this site in your language!

понеделник, 18 август 2014 г.

УРОЦИТЕ НА КОНФУЦИЙ

УРОЦИТЕ НА КОНФУЦИЙ


• Просто продължавай напред. Няма значение колко бавно се движиш и колко дълго вървиш. Важното е да не спираш. Ако продължаваш да следваш правилния път, накрая ще стигнеш желаната дестинация. Успешният човек е този, който е верен на идеята си и въпреки обстоятелствата се движи към целта си.
• Приятелите ти имат значение. Никога не се сприятелявай с някой, който не е по-добре от теб. Твоите приятели са твоето бъдеще и пророчество. Ти ще бъдеш там, където те вече са. Това е добра причина да потърсиш приятели, с които се движите в една и съща посока. Обгради се с хора с огън в сърцето.
• За хубавото се плаща. Лесно е да мразим, трудно е да обичаме. Всичко добро е трудно за постигане. Много по-лесно е да се получи нещо лошо. Това обяснява много неща. По-лесно е да се изпраща отрицателна енергия. Тя е по-лесна да се оправдае. Любовта, прошката и щедростта изискват много сърце, голям ум и много усилия.
• Първо подготви инструментите си. Продължителността на живота зависи от постоянството и усърдието. Успехът се определя от предварителната подготовка. Каквото и да правиш, трябва да си подготвен. Когато го сториш знай, че е имало смисъл. Дори и най-големият провал може да ускори пътя ти към успеха.
• Няма нищо лошо, че си направил грешка. Не се притеснявай за нищо. Не позволявай грешката да развали деня ти. Не позволявай негативността да се задържи в мислите ти. Нищо, че си сгрешил. Празнувай грешките си!
• Обърни внимание на последствията. Когато си ядосан, мисли за последствията. Винаги помни, че трябва да запазиш самообладание и да мислиш за последствията.
• Направи корекции. Ако е очевидно, че целите ти не могат да бъдат постигнати, не променяй целите, а регулирай действието за постигането им. Ако целите ти не могат да бъдат изпълнени тази година, сега е добър момент да измислиш план за постигането им.
• Можеш да се учиш от всеки, като определиш добрите черти на човека и ги имитираш и разбереш различните му минуси. От абсолютно всеки можем да се поучим. И от мошеника, и от светеца.
• Всичко или нищо. Каквото и да правиш, прави го само с цялото си сърце. Ако се захванеш с нещо, отдай му всичко, на което си способен, или не го прави изобщо. За да успееш в живота се изисква да дадеш най-доброто от това, което можеш, и тогава ще живееш без съжаления.
Инфо

Личният и обществен морал са в основата на философията на великия китайски мъдрец Конфуций, живял между 551 и 479 г. пр. н.е. и определил разбиранията на народите в Китай, Корея, Япония и Виетнам.
Неговата мъдрост, фокусирана върху морала, справедливостта и равенството, е непреходна. Столетия след смъртта му възгледите и препоръките му за живота остават ценни, включително за съвременния човек. /obekti.bg/

Често съжалявам за думите си, но никога за мълчанието си.
/Конфуций/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...