View this site in your language!

сряда, 20 февруари 2013 г.

ШЕПОТЪТ НА ЦВЕТЯТА


/автор на снимките Zvetanka Shahanska/
ШЕПОТЪТ НА ЦВЕТЯТА
Според британски учени, растенията не само реагират на звуци, но и общуват помежду си.
Макар да изглежда, че пасивно се люлеят, подухвани от вятъра, растенията в действителност активно комуникират помежду си в непрекъснат разговор.
 Учените от университета в Бристол използвали мощни високоговорители, за да чуят царевичните стебла и открили звуци, наподобяващи щракване, които идвали от корените им. Когато поставили корените на растенията във вода и пуснали продължителен шум, подобен на честотата на щракванията, те установили, че растенията се обръщат към него.

Неотдавна пък група израелски учени също откри, че растенията са способни да общуват помежду си и да си съобщават за някакъв дискомфорт с помощта на коренната система – повреденото растение съобщава на останалите за опасността.
Учените провели експеримент с грах в условията на суша. От една страна листата се събрали, за да запазят останалата по тях влага, а от друга – корените започнали да изпращат сигнал за тревога на „събратята” които още не са застигнати от бедата.Резултатите от предварителните изследвания сочат, че растенията, получили подобно предупреждение, включват защитните си механизми и са в състояние по-ефективно да противостоят на засухата и други стресови ситуации.
Откритието на израелските специалисти е интересна  вс това, че информацията се предава не само с помощта на листата, но и през корените, като според учените растенията си говорят на общ език, който може да се сравни с есперанто.  /съкратено от в."Монитор/
/автор на снимките Zvetanka Shahanska/

4 коментара:

 1. To niesamowite i rośliny pewno na nas narzekają, jak ich nie podlejemy. Dziękuję za tę wiadomość i pozdrawiam serdecznie.
  Това е невероятно и определено растения се оплакват за нас, тъй като те не значат. Благодаря ви за това съобщение, и аз поздравявам сърдечно.

  ОтговорИзтриване
 2. Интересно, е това, което си публикувала. Чела съм, че реагират на звуци, на говора на хора-един вид, разбират, кога ги обичаш.... И съм леко стресирана, дали разбират, когато ги берем за храна?!Аз се храня само с растения ....

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Бети, здравей! Учените все още не са разгадали всичко с растенията! Наистина инфото е много интересно и все пак не се казва, когато ядеш зеленчуци какво става:) Аз също харесвам зеленчуци и плодове!

   Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...