View this site in your language!

понеделник, 12 ноември 2012 г.

ЛАТИНКИТЕ


 /автор на снимки и текст Zvetanka Shahanska/
ЛАТИНКИТЕ
винаги са ме изненадвали много. Толкова лесно се гледат, непретенциозни и все още/виждате от снимките/ цъфтят. Не се страхуват от есенен студ, лятото също издържат, така ще е до първия сняг и зимен студ, лед.

Цветовете им са в различни нюанси, има пълзящи, една година имах такава и като тръгна, като се развихри, покри всичко наоколо. Събирам им семената, купувам и от цветарските магазини пакетчета с тях, и всяка година са различни. Нямало е случай да не поникнат. Садя ги март месец, може и април и май.

Интересно
-Във Франция използват цветовете на латинките за салата. Имат специфичен аромат, който много ми харесва.
-Етеричното масло, влизащо в състава на латинката, притежава антибактериално и противогъбично действие, укрепва защитните сили на организма. В родината на латинката - Перу, още от древни времена са използвали пресни листа за обработката на най-различни рани.
-Монасите добавяли в салатите листа и цветове на латинка. Те старателно пазели тайната на своите рецепти. В миналото наричали латинката и "кардиналска салата", смятали я за особено ценна като източник на здраве и младост. 
/автор на снимки и текст Zvetanka Shahanska/
 


2 коментара:

  1. Да, удивително цвете-разноцветни, издържливи! В Малта са като плевели и цъвтят между каманаците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много интересна информация за Малта :) Благодаря много! Всичко свързано с цветята ми е интересно!!! Хубав ден, днес:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...