View this site in your language!

понеделник, 9 април 2012 г.

СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

/автор на снимките Zvetanka Shahanska/
СТРАСТНАТА СЕДМИЦА
Започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още Седмицата на страданията, тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос.
Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък.

- На Велики понеделник Иисус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

- На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

-На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му.
-На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания, е началото на следния ден (след залез) Той е разпнат.

-Разпети петък е Денят на великите страдания на Иисус. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат; разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Станало слънчево затъмнение и земетресение.

-Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Иисус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража (вечерта в петъчния ден - тогава църквата отслужва Опело Христово).

-На следващия ден е светлото Христово Възкресение. След полунощницата в църква свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкръснал.

В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин.
-Първите три (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер — прави се за здраве.
-На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца.
-На Велики петък (наричан още Разпети петък) - Ходи се на църква и се минава под масата три пъти за здраве.
-На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове.

/по actualno.com//автор на снимките Zvetanka Shahanska/

8 коментара:

  1. Благодаря, весела и успешна седмица и с много настроение. Днес духа ужасно.... имма чувството, че Пловдив е в Норвегия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голям контраст вчера и днес! Откъде дойде този студ, в 10 часа беше 5 градуса!?! Спомних си зимата:)

      Изтриване
  2. Да, даже малко прероси ! не знам вече в Пловдив ли съм или в забутано селце някъде в Норвегия :)))) но .. Я Стига идва Великден! :)))))) ще е жега :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес и утре по прогнози ще е студено, поне е много зелено вече!

      Изтриване
    2. :) да! По празниците другия уикенд ще е готино! :))) Имам много работа и днес няма да мога да влезна тук , така че желая приятна и спокойна вечер :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...