View this site in your language!

вторник, 4 февруари 2014 г.

МЛЯКО С ОРИЗ


/ автор на текст и снимки Zvetanka Shahanska/
МЛЯКО С ОРИЗ
много обичам този десерт. Още в детството си го хапвах с голямо удоволствие. Той изглежда много лесен, но все пак аз си поглеждах в рецептата, която съм си записала преди  години. Но почти я правя на око.
/ а тук може да видите как правя. МЛЯКО С ГРИС/

Какво ни е необходимо за мляко с ориз:
- вода,/ около половин литър/
- ориз 2 кафени чаши
- щипка сол
- захар / около две или три лъжици големи, в зависимост колко сладък искаме да бъде десерта/
- ванилия един брой
- канела
- прясно мляко /около половин литър/
- може и някакво сладко за отгоре или мед, или захарни пръчици, или каквото се сетите и ви харесва, пробвала съм  със сладко от смокини - просто фантастично, или от диви ягоди, или боровинки/.

Водата се слага да заври с щипка сол, слага се оризът и се вари и бърка/непременно, защото ще загори иначе/ докато оризът може да се яде. Пробва се едно зрънце става ли за ядене. Може да се наложи докато се вари, да се добави още малко вода. След това на струйка се прибавя прясното мляко, захарта и ванилията. Бърка се непрекъснато докато се сгъсти. След това се излива в купички, чашки или в каквото си решите. Излизат 5-6 порции, но пак зависи от големината на купичките и чашите. Отгоре се поръсва канела / обичам я и поръсвам щедро, пък е и полезна канелата, сваля кръвно, кръвна захар, и е с много хубав аромат/. Тук вече може да се сложи сладко отгоре или шарени захарни или шоколадови пръчици за торта.

Това е всъщност всичко. Винаги може да се експериментира. Някои слагат нишесте за сгъстяване, но според мен само се утежнява калорично десерта. Да ви е сладко!
/ автор на текст и снимки Zvetanka Shahanska/



2 коментара:

  1. Много любим десерт у дома. Особено напоследък всяка седмица трябва да присъства в менюто.

    Правих го като теб навремето - подварявах с вода. От година-две го варя само и единствено с мляко - иска повече бъркане, но става страхотен. Мляко, захар и ориз. Канела и ванила захар по желание:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...