View this site in your language!

четвъртък, 7 юни 2012 г.

КРАСИВ УМ

КРАСИВ УМ
Колкото и пъти да го гледам този филм не ми омръзва.Той всъщност е биография на Нобеловия лауреат за икономика Джон Наш / за теория на играта/. "Красив ум“ (на английски: A Beautiful Mind) е американски филм от 2001 г на режисьора Рон Хауърд. Филмът печели четири „Оскара“: за най-добър филм, най-добра режисура, най-добра поддържаща женска роля, и за най-добър адаптиран сценарий. Много впечатляваща игра на Ръсел Кроул в ролята на Джон Наш. Филмът не е нов, но си заслужава да се гледа. Лично аз предпочитам филми биографични и базирани на истински истории.

Джон Наш е математически гений, който в един момент от живота си се разболява от шизофрения. Има халюцинации, които му пречат много. Подлага се на жестоки процедури с инсулин в една клиника. Има подобрение, но е почти развалина от лекарствата, които трябва да приема. Решава да спре всичко това и да се бори сам с подкрепата на жена си. За ужас на лекарите, които твърдят, че няма да се справи. Но той е упорит и силно вярва, че ако подложи ума си на един вид диета т.е да приеме тези халюцинации и склонноста си към конспирации, кодове и шифри и да живее с тях / приема ги че съществуват, но не им обръща внимание/ ще се справи. И действително заедно с безусловната подкрепа на жена си, успява да се върне на работа, да преподава и досега в Принстън, където и живее.

/Джон Наш в реалния живот/
Много силен и впечатляващ филм, който показва, че когато човек повярва в собствените си сили може да постигне чудеса. На речта си, когато получава Нобеловата награда/1994г/, той благодари на жена си за силната подкрепа и казва , че като математик и любител на числата единствената логика, която вижда е в уравнението на любовта.../текст Zvetanka Shahanska/

10 коментара:

  1. И аз го харесвам! Има филми, които можеш да гледаш винаги и по много пъти:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Super e! Много силна игра на Ръсел Кроул. Вдъхновяваща история, прекрасен филм.

      Изтриване
  2. Доста отдавна съм го гледал.. още гледах тв , вече не гледам почти ТВ. :) Иначе е много як филма да. Има много хубави филми, но за съжаление са малко като бройка. повечето са негативни и гадни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По тв гледам единствено филми и от време навреме попадам на стойностни такива. Тези, които са агресивни, негативни и пълна измишльотина изобщо ги прескачам.

      Изтриване
    2. Да, има прекалено гадни дакже казвам директно ТЪПИ филми.... сериали не гледам... особено тези .. перрли, рози, пепеляци и тн... ТВ-тата са ми 2 големи почти 50 инчови позлвам единия за монитор, другия го пускам като знам че ще дават нещо яко :)).
      И така: весел, усмихнат, слънчев уикенд с добро настроение Цвете :))

      Изтриване
  3. А , забравих:) ; честити 400 000 уникални посещения за по-малко от три години:!!!!! Най-готиния и позитивен блог! ♥♥♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, не бях забелязала кога са станали толкова много.

      Изтриване
  4. Както споменах хората те обичат и ценят, и им е кеф да те четат :))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Емиии, това може само да ме радва и вдъхновява. Благодаря на всички, които четат тук и намират по нещо, което да им харесва:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...