View this site in your language!

понеделник, 28 май 2012 г.

ЗА РОЗОВОТО МАСЛО

/автор на снимки и текст Zvetanka Shahanska/
ЗА РОЗОВОТО МАСЛО
Сутринта по тв, частен производител на розово масло, сподели много интересни неща. Оказа се, че в света само ние и Турция гледаме такива рози и произвеждаме розово масло от тях. Нашето розово масло било с по-добри качества. Хей, това е супер. Има нещо в което сме първи в света.
-Дъждът не пречел, напротив било по-добре дъжд, отколкото суша за качеството.
-От 3000кг розов цвят излиза 1кг. розово масло.
-1 кг. розово масло струва в момента 12 000 лева.
-Набраният цвят се подлага веднага на дестилация, при което се получава розова вода-Aqua rosae.
-След това водата се отделя от маслото и се получава розово масло.
-Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла. В терапията българското розово масло се използва под формата на препарати за лечение на хроничен холецистит, заболявания на жлъчните пътища и бронхиална астма.
-От потомството на Rosa damascena е излъчена Казанлъшката роза (R. damascena var. trigintipetala).
-Счита се, че отглеждането на рози за получаване на розова вода и по-късно на розово масло е започнало в Индия и Египет. С придвижването на турците и арабите през 9 век то е пренесено в Персия и Тунис. Търговията с розово масло в Европа е започнала през 16 век, а първите данни за розови насаждения по нашите земи са от 17 век — около Одрин,а в пределите на днешна България първите документални сведения са от 1712 г. за землището на с. Войнягово,Карловско. Със сигурност се знае, че в средата на 19 век се е формирала така нар. Розова долина, в района между Казанлък,Карлово и Стрелча./Уикипедия/
-Преди Освобождението у нас е имало около 10 хил. дка насаждения и производството на розово масло е достигнало 1000 кг. Най-големи площи са създадени и отглеждани около Първата световна война — около 90 хил. дка, след което площта намалява до 30 хил. дка
-Единственият език, на който няма дума за роза, е този на ескимосите.
Легенда
Легенда от Персия разказва за произхода на розовото масло. Откриването му станало случайно от принцесата Нур Джихан, която обичала да се къпе в топла розова вода. Веднъж забелязала, че в каналите, по които изтича топлата розова вода, плуват маслени петна. Голямо било нейното учудване, когато, събирайки тези маслени петна, разбрала, че това е натурално розово масло. Силното и трайно миришещо розово масло тя нарекла в чест на своя съпруг, Джихан Гири.
/
Това е снимка на Казанлъшката роза/actualno.com/. Останалите снимки са на роза, която видях днес и я снимах, защото ми хареса такава мокра и цялата на капки.
/автор на снимки и текст Zvetanka Shahanska/

9 коментара:

  1. Прекрасни снимки! Хайде, слънчева седмица с ухание на рози!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, много ми хареса пожеланието! При нас спря дъждът и дори в момента има слънце!

      Изтриване
  2. И аз го слушах и е жалко за това коета каза производителя- всичко почти по магазините е китайско производство.У нас не се намира лесно розово масло.Аз като ученичка бях на военно обучение в Казанлък и бяхне 1 ден на розобер в с.Розино.Беше много приятно и ароматно....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Розовата долина сега ухае прекрасно, само се иска слънце да разнесе аромата.
      А розовата вода е съставка и в българска козметика, надявам се, че е истинска:)

      Изтриване
  3. Мъжът ми е ходил на бригада за бране на рози, но в спомените му няма капка розово масло ( сиреч романтика)

    А изглеждат и ухаят главозамайващо.

    Поздрави, Цвете! Днес слънцето си е на мястото! Весел ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слънцето си беше на мястото през деня, но надвечер заваля пак много силно, сега спря, дано утре имаме късмет и да няма дъжд! Марта, хубава вечер!

      Изтриване
  4. Розовото Цветченце :),. загубих се за 3 дни имах нужда от релакс. как прекарах тия 3 дни само аз си знам :).

    ОтговорИзтриване
  5. Истина си беше...благодарение на един човек, чиято книга скоро беше рекламирана тук и скоро излезе и напътствията и , г/д поооправих нещата..

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...