View this site in your language!

сряда, 23 ноември 2011 г.

КАТО РИСУВАНО...






/автор на снимките Zvetanka Shahanska/

КАТО РИСУВАНО...

Това си е листо от истинско цвете, което съм виждала
в цветарски магазин, но снимките са на цвете от един
офис, в който бях днес, видях го и веднага започнах
да го снимам, защото според мен има уникален рисунък.
Много красиво и се казва - Strоmanthe.

Инфо

Стромантето представлява род, отнасящ се към семейство Марантови. От него са известни няколко вида с причудливо оригинален рисунък на листата. Всички те произхождат от тропическите гори на Централна и Южна Америка.Основният каприз на стромантето е изискването им влажността на въздуха да е висока и то през цялата година, тъй като те не прекарват период на покой. Ежедневно трябва да оросявате листата му и периодично да ги избърсвате с влажна кърпа.Освен влажността, температурата в помещението не трябва да е под 18С. Поливане: обилно, след просъхване на повърхностния слой почва. През есента и зимата поливането се намалява.
Растат добре в близост до прозорци с източно и западно изложение, на перваза на южен прозорец непременно трябва да се прикрива от прякото слънце. Стромантето може да расте и на изкуствено осветление с луминесцентни лампи, като се доосветява в продължение на 16 часа дневно.
//enciklopediq cvetq/

За пореден път се шашвам как природата ни дава
такива изключително красиви неща, а ние не ги
забелязваме дори. Нека си отворим очите за
красотата около нас...
/текст и снимки Zvetanka Shahanska/

18 коментара:

  1. уаууууу разкошно е :) в любимите ми нюанси :) природата е истинска и неповторима .... опитваме се да я копираме ,но винаги ни остава една прашинка нюанс до оригинала ...до истината и в това е чара:)))) хубав ден,мила :)

    ОтговорИзтриване
  2. Олелее :), пак си отворила торбата с хубавите снимки :))). Наистина е като писано :) и рисувано. Не бях виждал такова цвете досега! Добре, че има поне нещо яко в тези ледени дни :(

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, и моите любими цветове:)не можем да стигнем природата, тя само ни изненадва:)))Благодаря, Дани, хубава вечер:)))

    ОтговорИзтриване
  4. И аз не бях виждала такова цвете:)но ето, че видях!

    ОтговорИзтриване
  5. Цвете, като видя в магазин ще си купя, много ме кефи, като изваяно е :))). аз и аз излизах за 2 часа ама си дойдой на лед :(

    ОтговорИзтриване
  6. Аййй, писна ми този студ, мъгла, сивота, мрак, много не понасям зимни истории...

    ОтговорИзтриване
  7. А тези.. как им викат де.. кюмбета.. как тровят въздуха :(. То реално мъглата е пушек оттях.. казаните и те вечно пушат.. и имам чувството, че живея в някаква изоставена държава на края на света където дори ток няма :(. На всичкото отгоре и студа. искам пролет:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересно е това, което споделяш , Кате! Странно поведение за цвете. Четох, че не обича пряката слънчева светлина, защото губи цвят при нея...Но не пишеше нищо за някакво движение:)Но пък кой знае, не всичко ни е дадено да разбираме. Щом те е притеснявало, добре си направила! Лека вечер, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох... сега като се загледах в снимките по-детайлно и направих справка с мои снимки се натъкнах на нещо.. аз съм имал назад във времето такова цвете само, че с бяла "украска", само че не съм знаел че се казва Строманте...... доколкото си спомням в момента, май го раздадох още през 2005г. Ставаше голямо .. по едно жълто листо за цяла година имаше някъде.. и беше доста капризно по отношение на слънцето. Искаше щората да му е пусната, иначе съхне..

    ОтговорИзтриване
  10. Faktycznie wygląda tak jakby go ktoś pomalował farbkami. Jest bardzo ładny, ale wydaje mi się, ze nie będzie łatwy do pielęgnacji w domu, potrzebuje przecież dużo wilgoci. Samo podlewanie to za mało. Pozdrawiam ciepło

    ОтговорИзтриване
  11. Щом е било с бяла окраска, сигурно е някаква разновидност на това цвете. И след като е било каприз спрямо слънцето значи е било от същия вид.

    ОтговорИзтриване
  12. Ами тя историята му всъщност започна около 2000 - 2001г.. но да ти призная и аз не помня. Донесоха мои роднини супер миниатюрно цветето... на следващата пролет вече от него, станаха 2 .. и така доо 2005.. тогава имаше някъде 7 или 8 от него саксиийки. Но поради едни фактори, които да не ги обеснявам сега.. се наложи да ги раздам на роднини. Но беше като малко дете и си искаше своето :)

    ОтговорИзтриване
  13. Листата ми приличат на пера на фантастична птица, днес съм на тема leaf byrds - събирам материал и сега това цвете - като красива и точна вметка

    ОтговорИзтриване
  14. Giga, Bardzo mi się podoba to malowane skrzydła i wilgoci potrzeb, ale w tym biurze, gdzie miał z tym żadnego problemu. Pozdrawiam i dziękuję!

    ОтговорИзтриване
  15. Anonimen, била е дълга история с това цвете...

    ОтговорИзтриване
  16. Марти, точно на това ми заприлича и на мен, на перца от някаква птица, от онези вълшебните от приказките:)))Поздрави и лека вечер:)))Ƹ̴Ӂ̴Ʒ

    ОтговорИзтриване
  17. Ами ... историята не беше чак толкова дълга, но цветето си беше много много готино!!! Особено пролетно време. И обмислям да си взема едно въпреки, че нямам си идея къде да го сложа... а иначе онези дето ги подарих за 3 оттях съжалявам, понеже роднините, на които ги дадох, леко незаслужават, но...минало. Лека вечер и успешен четвъртък!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...