View this site in your language!

вторник, 29 март 2011 г.

НАСТОЯЩИЯТ МОМЕНТ


/снимка Zvetanka Shahanska/

НАСТОЯЩИЯТ МОМЕНТ

За постигане на щастието е много важно да се съсредоточим в настоящия момент. Тук и сега - това са вълшебните думи. Не казвам , че е лесно да се концентрираш върху него, защото мислите хвърчат назад и напред. Но с постоянство и търпение се изгражда тази нагласа.

Миналото е минало вече, не може да се върне и да се кахърим за него е излишно. А бъдещето кой го знае...Ние не знаем в следващия час какво ще стане, защо тогава да се тревожим за бъдещето. Има толкова неща и събития, които влияят във всеки един момент от живота ни. Не може всичко да се предвиди. Затова единствено подходящото, рационалното и истинското е да живеем тук и сега. Така се освобождаваме от излишно напрежение и даваме свободен ПОЛЕТ на духа си. А щом като той е свободен, няма начин да не си щастлив... /текст и снимка Zvetanka Shahanska/

Интересно

Индианците пираха от поречието на Амазонка представляват истинска загадка за науката. Те живеят изключително просто, не се боят от смъртта и са винаги в добро настроение.
Индианците пираха говорят само за осезаемото, всичко друго е "празни приказки". Част от принципа на непосредственото изживяване е и едно напълно различно усещане за времето.
За индианците пираха времето нe преминава линеарно както за нас, нито циклично както например за индианците аймара, за които миналото и бъдещето са идентични. За пираха времето е сегашното, настоящият момент, който съдържа всичко, което е важно. Пираха са открили колко полезно е да се живее ден за ден/actualno.com/

30 коментара:

  1. Много яко цветче е цъкнала нашето Цветенце :)) жалко обаче че времето е ужасно, нито вали нито не вали... ръми, студено е , киша, вода :(

    ОтговорИзтриване
  2. Да - времето е сиво и мокро...Пръска нещо ситно във въздуха:)))Но пък какви цветя са нацъфтели:))))Малка компенсация за сивотата. Красота...

    ОтговорИзтриване
  3. :))) готини ЦВЕТНи цветя снимани от Цветенце :))))) перфектни. а цвета който си снимала е много як и като цвят :))) червено :))) Пролетта е най-якия сезон и после лятото ... много ме отегчава есента и зимата особено :(((

    ОтговорИзтриване
  4. Зимата е най-трагична, но това е положението...Снимката стана хубава наистина:)

    ОтговорИзтриване
  5. Не е хубава, перфектна е :))) аз си мисля че имаш диплома за фотограф :))) не си само инженер :))

    ОтговорИзтриване
  6. От блога първите 3 неща които наи-много ми харесват са: Кучето , перцето от преди 2 седмици и минзухарите :))) след това е тазиснимка и всичко друго :)))). Но не подценявам и хубавия и най-вероятно вкусен тутманик :))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  7. Тутманикът е супер лесен и вкусен, и бърз. Сигурна съм, че можеш и ти да го направиш! Няма да съжаляваш-само се смесват разни продукти и се слага да се пече...няма месене, точене и разни такива...

    ОтговорИзтриване
  8. Цветенце, обаче ще те викна и теб - ти ще държиш дистанционното на СОТ-а и ако запала къщата ще ги викаш ;)))) хехахахехахехехехехех
    между другото къде е кученцето :(... можеш ли да ми я пратиш снимката на емайла :) че аз много обичам кучета :(

    ОтговорИзтриване
  9. Няма страшно. Пак ще я кача тая снимка, защото я изтрих без да искам:)))Ще ти я пратя.

    ОтговорИзтриване
  10. Мерси Цветенце :)))) между другото ние с теб трябва да се замислим какво ще черпим хората оттук :))) идва нашия празник Цветница :))))

    ОтговорИзтриване
  11. Всичко е в главите ни, Цвети и начина по който възприемаме "тук и сега". Браво на индианците :)

    ОтговорИзтриване
  12. Да, всичко е в самите нас. Начинът ни на мислене, гледната ни точка. Това дали да живеем в настоящето или ще оставим миналото да ни дърпа назад, а бъдещето да ни тревожи с неизвестността и непредсказуемостта, пак зависи от нас. Но повечето ни няма , не сме тук и сега, а скитаме в миналото и бъдещето, а настоящето сме го зарязали да се справя както може...и после защо сме нещастни. Ами че то ние липсваме. Не сме тук. А витаем и хабим енергия за минали и несъществуващи все още варианти на бъдещи събития.

    ОтговорИзтриване
  13. Затова е хубаво да се живее тук и сега и другото да се загърби особено миналото..... да хубаво е да гледаме миналото и да се учим от грешките , но до една степен, след това се гледа СЕГА!!!!! А бъдещето... няма да е нещо кой знае какво страшно или лошо... по-скоро ще е добре според мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ами ние и да искаме не можем да го разгадаем това бъдеще, случват се толкова непредвидими неща, самите ние се променяме непрекъснато, не знем дори след час какво ще стане...И защо тогава да мислиш, да се тревожиш за неща, които не се и знае ще се случат ли изобщо...Да хабиш време и енергия за абстрактни евентуални събития. Тази енергия най-добре да се използва за настоящето.

    ОтговорИзтриване
  15. Така е де :) и аз защитавам тази теза :))) пак сме на една вълна :))))))))

    ОтговорИзтриване
  16. Цвети,абсолютно и точно е така,хубав ден:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Добро утро младежи :)))) На всички от блога и най-вече на Цветето пожелавам прекрасен и усмихнат ден :))))) Цвете , кафенце ? :))

    ОтговорИзтриване
  18. Това много ми хареса :) Наистина човек трябва да се научи да живее в настоящия момент, това не означава, че не трябва да мечтае и да има стремежи :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Силвия, благодаря ти ! Прекрасен ден и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  20. Калине и на теб хубав ден и вечер! Мерси за кафето!

    ОтговорИзтриване
  21. Ева, да стоиш в настоящия момент помага много за да се чувстваш добре и по-спокоен. Разбира се, че можеш да си мечтаеш и да се стремиш!Това си е задължително, не пречи:))))

    ОтговорИзтриване
  22. Ето яяяя :))))))))) Нашата готина Цветанка :))) здравей :) как мина деня ти? :))))

    ОтговорИзтриване
  23. Живеенето тук и сега, в настоящия момент, не изключва миналото и бъдещето, а ги включва.заедно с настоящето в едно общо, четвърто измерение на реалността. Хората които НАИСТИНА живеят тук и сега, всъщност живеят в един цялостен четириизмерен континиум от материята с трите измерения, и на времето като четвърто. Обективен признак, че тези хора са в това състояние е, че те без усилия, възприемат събитията от миналото и възможностите на бъдещето, така както ние от върха на планината, ЕДНОВРЕМЕННО, обозираме пътя, който сме минали и пътя, който ни предстои.

    Не съм сигурен, кое е по-опасно за душевното здраве, дали отрицателната настройка или илюзорния примитивен позитивизъм.

    ОтговорИзтриване
  24. Позитивизмът може да бъде примитивен и да ти вреди, ако ти сам решиш така. Всичко е резултат на гледна точка.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...