View this site in your language!

петък, 26 ноември 2010 г.

ТИ СИ ЛЪВ/притча/


ТИ СИ ЛЪВ /притча/

Докато ловувала, една бременна лъвица видяла стадо овце. Хвърлила се отгоре им и това усилие и струвало живота. Родилото се в този момент лъвче останало без майка. Овцете го взели под свое попечителство и го отгледали. То израснало сред тях, хранейки се с трева като тях, блеейки като тях и въпреки, че се превърнало в голям лъв, по своите стремежи и потребности, а и в представите си той бил съвършена овца.
Минало малко време и друг лъв се приближил към стадото. Какво било удивлението му , когато видял своя събрат – лъв, бягащ подобно на овцете при приближаваща се опасност. Той искал да се приближи, но колкото и малко да се приближавал, овцете побягвали, а заедно с тях и лъвът овца. Вторият лъв започнал да го следи и веднъж, вижадйки го спящ, скочил отгоре му и казал:
- Събуди се, та ти си лъв!
- Не –е-е-е – изблеял онзи, треперещ от страх, - аз съм овца!
Тогава другият лъв го завлякъл до едно езеро и казал:
- Виж! Ето ги нашите отражения – моето и твоето.
Лъвът овца погледнал пъво лъва, после отражението си във водата и в следващия миг у него се появила мисъл, че той самият е лъв. Престанал да блее и изведнъж се разнесъл неговият рев. /индуистка притча-”Притчи человечества” съст.Виктор Лавский/

2 коментара:

  1. Цвети, замисли ме... връщам се няколко пъти тук.
    Себепознание, хармония... много точно...
    А после някой дали все още ще говори за "случайни съвпадения"... Цвети, притчата, която си публикувала, "случайно" дава завършен вид на мислите ми в последните дни. Благодаря ти!
    Може би стана малко несвързано, но много се вълнувам. :)
    Усмихната вечер! :):):)

    ОтговорИзтриване
  2. Амазонка, това е много интересно, което си написала. Няма случайни неща. В това съм се убедила сама. Точните неща си идват като по поръчка. В точния момент, от места, които дори и не си предполагал. Но идват. Винаги...Хубава вечер, Амазонка!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...