View this site in your language!

петък, 9 юли 2010 г.

КАЛДЪРЪМЧЕ





//aвтор на снимки, цвете, текст Zvetanka Shahanska/
КАЛДЪРЪМЧЕ

Калдъръмчето цъфна. Именно от това цвете с толкова красиво и звучно име започна страстта ми към цветята, преди време. Видях го в една приятелка и тя ми даде да се пробвам. Изключително некапризно растение. За напечени тераси е супер.Устоява срещу горещините и сушата благодарение на месестите си стъбла и листа. Пак по същата причина то расте у нас из каменливите настилки, откъдето идва и наименованието му.

Инфо

Неговите корени не са много дълбоки, поради което може да се отглежда и в по-плитки съдове. То има и още една особеност — семената му се самозасяват, презимуват в почвата и през пролетта покълнват. Което за един начинаещ цветолюбител е много добре. Аз имам едно сандъче с калдъръмчета и само ги поливам, те се самовъзпроизвеждат и на пролетта започват отново. Понякога си събирам семенца -много са ситни. И март месец просто ги поръсвам в почвата. Гълъбите много ги обичат и си ги кълват и хапват, но някак си се разбираме, защото не е имало случай те да не цъфнат:)

Много обича топлината и отваря цветовете си само при слънце. Тези му свойства го правят още по-ценно за тераси с южно и западно изложение, където слънцето грее най-силно. Понякога само едничко се развива и разклонява и прави нещо като туфа. Много е красиво. Цветовете му са много ярки - жълто, бяло, цикламено, червено, има и кичести видове.

Калдъръмчето е широко разпространено в Южна Америка и Бразилия и е символ на признание в любов./aвтор на снимки, цвете, текст Zvetanka Shahanska/

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...