View this site in your language!

понеделник, 31 май 2010 г.

31-ви МАЙ :)))



31-ви МАЙ:)))

Искам да благодаря на всички приятели, които още от събота започнаха да ме поздравяват за рождения ми ден. Толкова сте мили!!! Благодаря ви от цялата си душа и сърце!!!Направихте ме много щастлива! Благодаря! С тази весела торта искам да ви почерпя виртуално! Да ви кажа, че сте ми много скъпи , прегръщам ви и ви целувам ♥♥♥

неделя, 30 май 2010 г.

ПЕРЦЕ ЗА КЪСМЕТ




ПЕРЦЕ ЗА КЪСМЕТ

Това е поредното перце, което си намерих вчера. Събирам си ги. Не са чак толкова много. Не зная защо ме привличат. Скоро разбрах, че носили късмет, ако си намериш и си го вземеш. А пък тъй като от понеделник една седмица, си взимам почивка, късметът ще ми е нужен. Най - малкото времето да е топло, за което се съмнявам, гледайки прогнозите:) Но за мен е важна смяната на обстановката. Малко е рано за море, друг път ходя в началото на септември. Но сега го съчетах с РД, който е утре на 31-ви май:)))Виждате за малко/ няколко часа/ да е на...1-ви юни и тогава вече всичко се обяснява само:) Какво да си пожелая - усмивки, добро настроение, хармония, вдъхновение. Позитивното е налице:)И здраве, разбира се. И така приятели, аз ще се отдам една седмица на развлечения и релакс. Да не се чудите къде съм. Пожелайте ми късмет:))) /сн. и текст Zvetanka Shahanska/

ЯГОДОВ МЛЕЧЕН ШЕЙК



ЯГОДОВ МЛЕЧЕН ШЕЙК

Едно от най-приятните неща за пиене, което можем да си приготвим през летните жеги е лек млечен шейк с естествени плодове. Действа много освежаващо и е вкусно. Да не подценяваме и факта, че става бързо и лесно. В момента има плодове на поносими цени. На практика може да стане с всеки плод - малини, ягоди, череши, вишни/без костилките/, банан, кайсии и т.н. Но понеже обичам много ягодов шейк, давам рецептата с ягоди.

И така, необходими продукти за около 500 мл. шейк:

- една купичка ягоди - нарязани
- пудра захар – четири супени лъжици / може и с мед, дори е за предпочитане/
- сметанов сладолед – две големи супени лъжици /може и повече/
- 350 – 400 мл. прясно мляко.

Поставяме ягодите в блендер, сипваме отгоре захарта и разбиваме . Добавяме сладоледа и бъркаме на по-висока скорост. След това добавяме прясното мляко и бъркаме на висока скорост. От високата скорост се образува пяна и става по-гъст шейк. При по-ниска скорост става по-течен и без пяна. Това е. Изсипваме в голяма , висока чаша, слагаме две сламки, отстрани на чашата една ягода или още по-оригинално- на коктейлна пръчица нанизваме една ягода и слагаме напречно на чашата. Може и някое чадърче за настроение. Прекрасно, а сега да го изпием и да му се насладим. Фантастично:)

събота, 29 май 2010 г.

ГЪЛЪБ☼♥



ГЪЛЪБ☼♥

Публикацията трябваше да се казва един ден в снимки, но от всички снимки успя да се качи само тази. Има изглежда някакъв проблем с интернета, но тъй като са почивни дни, и никой не отговаря на телефона от страна на доставчика. Както и да е, и без това от понеделник излизам в почивка една седмица. А и лаптопът ми дава нещо напоследък заето. Снимките с гълъбите и другите обекти ще ги кача някой друг път.

Исках да спомена само за гълъбите, че са много кротки, летят си, не се плашат от хората и са интересни. Не зная дали сте се заслушвали какъв шум издават, когато летят. Един много особен. Като разперят тези крила - и въздухът около тях се раздвижва. Като от вентилатор.
Много е красиво и вдъхновяващо, да се наблюдава летящи гълъби . Оказа се, че са много различни. Има шарени, на черти, перести, топчести, чисто бели, сиви и какви ли не. Вгледайте се, някой път, когато имате време - ще се учудите на разнообразието. За мен са символ на свободата и полета на духа. Затова и толкова ги обичам. Видя ли летящ гълъб и ми става светло и много безметежно! Усмихнат ден :)/сн. и текстZvetanka Shahanska/

ДОБРО СЪРЦЕ/ притча/



ДОБРО СЪРЦЕ/ притча/

Била люта зима. Едно дете се прибирало към къщи с наръч дърва, когато видяло замръзнало птиче. Взело го, сгряло го с дъха си и цяла зима се грижило за него. Когато пукнала пролетта, детето пуснало птичката на свобода. Тя размахала благодарно крила и отлетяла.
- С какво да дарим това дете? - попитал горските обитатели, старият гарван.
- То има добро сърце - отвърнала мъдрата сова.
- А доброто сърце е по-добро от богатството./Интернет/♥

петък, 28 май 2010 г.

КЪСНО Е / мини притча /



КЪСНО Е / мини притча /

Една майка занесла наскоро роденото си дете при един мъдрец, за да бъде възпитавано от него.Мъдрецът попитал:
- Кога роди това дете , жено?
- Преди седмица.
- Късно е - отговорил мъдрецът - вече е голямо , за да мога да го уча на каквото и да било.

АКО ТИ НЕ СЪЩЕСТВУВАШЕ...



АКО ТИ НЕ СЪЩЕСТВУВАШЕ...



Ако ти не съществуваше,
кажи ми за какво бих съществувал аз?
За да се влача в един свят без теб,
без надежди и съжаления...

И ако ти не съществуваше
аз бих измислил любовта.
Като художника, който
вижда как под пръстите му
се раждат цветовете на деня.
Но , не разбира как става това...

Ако ти не съществуваше,
кажи ми за какво бих съществувал аз?
За минаващите, заспиващите в прегръдките ми,
Които не бих могъл да обичам никога...

Ако ти не съществуваше,
аз не бих бил повече от една точка,
в този свят, който идва и си отива,
аз бих се чувствал изгубен...
Бих имал нужда от теб.

Ако ти не съществуваше,
кажи ми как бих съществувал аз?
Бих могъл да се преструвам , че съм аз,
но нямаше да бъда истински

И ако ти не съществуваше,
вярвам , че бих я намерил, открил,
тайната на живота
Само за да те създам
и да те гледам...

ТОПЛО ВРЕМЕ, КАФЕ И ПТИЧКИ







ТОПЛО ВРЕМЕ, КАФЕ И ПТИЧКИ

Вчера надвечер при наличието на малко ветрец, седнах в едно кафене, под зелено дърво:) И в тази жега едни птички, врабчета ли бяха, не знам, обаче не спряха да вдигат врява над главата ми. Та прелитаха, кацаха, вдигаха шум и накрая взех та ги снимах и мирясаха-ха-ха. Може би и на тях им е било топло и избиват стрес в разговори:)Кой ги знае, и кой ли пък ги разбира. Всеки случай последните два дни са много горещи и започнах да си мечтая за море, пясък и плаж. То тук няма плавни преходи. Студ и жега се редуват и това е. Все пак предпочитам топлото.Поне за сега.
/текст и снимки Zvetanka Shahanska/

четвъртък, 27 май 2010 г.

СЛАДОЛЕД СРЕЩУ ЖЕГА И СТРЕС



СЛДОЛЕД СРЕЩУ ЖЕГА И СТРЕС

Защо обичаме толкова много сладолед.Както ми е горещо в момента ще изям една кофа сигурно:) Той всъщност понижава стреса. Млякото и сметаната съдържат триптофан — ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението, помага при безсъние.
Откъде произлиза сладоледът. Познайте от три пъти!От Китай!Преди три хиляди години в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт - сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.

Една много хитра рецепта за СЛАДОЛЕД С КАРАМЕЛ

За 4 порции: 175 гр захар, 400 гр плодове - ягоди, малини, банани, боровинки,
1 кутия сладолед
- Изсипваме захарта в съд с дебело дъно и я заливаме с вода, така че тя да покрие захарта.
-На слаб огън разтопяваме захарта, а после увеличаваме котлона, за да закипи сиропът. Варим го 8-10 мин., без да разбъркваме, докато не придобие златист цвят.
- През това време нарязваме плодовете и ги разпределяме в стъклени купички или чаши. Върху тях поставете по 2 топки сладолед. Можем да редуваме плодове и сладолед.
-Когато карамелът стане светлокафяв, сваляме от огъня и заливаме сладоледа.
-Карамелът за няколко минути застива отгоре.
Може по желание да се украси с разни сладки изкушенийца, шоколадови пръчици, сладки фунийки или каквото ви душа иска. Тук фантазията може да се вихри в много посоки.

ЛАТИНКИஐ









ЛАТИНКИஐ

С латинките се заразих преди години, когато случайно купих семенца от един супер. Те пък взеха, че поникнаха. Оттогава всяка година си ги гледам. Не са претенциозни, много жега не обичат. Веднъж бях улучила някакаъв увивен сорт . И те като тръгнаха, та се увиха по терасата, бяха и различни цветове - оранж, бордо, светлорозово, жълти. Бях преброила над 50 цвята едновременно цъфнали. Много красиво.Не винаги става така обаче. Всяка година е различно. Понякога си купувам семена, понякога си събирам от вече цъфналите. Винаги поникват.
Ето и сега си цъфнаха :)Ако са по на сенчица листата им стават много големи и са като щитове пред цветовете. Има увивни и не, сортове. Много е благодарно цвете. Цъфто докато падне сняг и замръзне.
В Англия правят пикантна салата от латинки: нарязват се листа и цветове от латинка и се смесват със зелен лук 1:1. Посоляват се на вкус и се заливат с олио, зехтин или сметана. Салатите, в които има латинки, често носят названието "кардиналска". Аз не съм яла досега латинки. Имат специфичен мирис. Когато ми замирише на латинки, значи лятото е тук:)/ снимки и текст Zvetanka Shahanska/

сряда, 26 май 2010 г.

ЖЕГА ☼☼☼







ЖЕГА☼☼☼

Днес вече сигурно ударихме 33 градуса. Аууу, такава жега беше, че ми идваше да се бухна в модерния фонтан на площада. Където няма грам сенчица. Имах неблагоразумието да ида до пощата. Минава се през площада в частта, където няма нито едно дъrво. Имах чувство , че с някаква лупа, слънчевите лъчи стигат до мозъка ми и го втечняват отвсякъде. Айде, казах си - сега, ако не получа слънчев удар-няма кога. Не стига, че преди обяд щях да се пребия на стълбите - резултат две ожулени колена. Слава, Богу, с това се разминах - щото си викам, сега , ако съм се изпочупила - мале-ле:) Но..., размина ми се само с нарушаване целостта на епидермиса и цял ден ходене с червени колене - понеже съм с 3/4 панталон, всички ме зяпаха там. Но се наградих с огромен сладолед , почивка след обед , и разни други хубави неща, които ми се изсипаха на главата:)И за пореден път се уверих, че трябва да живеем тук и сега и то с удоволствие, защото нещата се случват понякога за миг...и се обръщат на 180 градуса и няма не искам, няма недей...ама в бъдеще ще стане не знам какво си, айдееее, сега ме интересува. И само сега...:)/ текст и снимки Zvetanka Shahanska/

НОВИ КУЧЕНЦАஐ






/снимки Zvetanka Shahanska/
НОВИ КУЧЕНЦА ஐ

Добро утро и добър ден, приятели:) Нови цветове се появиха сред моите кученца. Цикламено и с цвят на праскова. Как се улучиха само с най-различни багри:).Да им се порадваме в този слънчев и красив ден. За вдъхновение, една мини притча:

Мини притча

Един младеж потропал на вратата на един мъдрец и като го видял, попитал:
- Вярно ли е, че можеш да четеш в душите на хората?
- Само в ония, в които пише нещо. - отвърнал мъдрецът.

вторник, 25 май 2010 г.

БОСИ ПО ТРЕВАТА



БОСИ ПО ТРЕВАТА
/автор на текста Zvetanka Shahanska/

Ароматът на прясно окосена трева намалява стреса. Установено е , че химическото вещество отделяно от окосената трева, кара хората да се чувстват ЩАСТЛИВИ и отпочинали. Веществото въздейства пряко върху мозъка, най-вече на частите отговарящи за емоциите и паметта, известни като амигдала и хипокампус. Създаден е дори парфюм , който мирише на "прясно окосена трева", намаляващ стреса и засилващ паметта .

Ходенето бос е много полезно по няколко причини:

- Оформя се добре стъпалото и мускулите, свързани с него. Това допринася за добрата стойка и цялостното състояние на тялото. Затова е важно малките деца да бъдат насърчавани да ходят с боси крачета при всяка възможност.
- Закалява се стъпалото и чрез него - цялото тяло. Може да се редува ходене по горещ асфалт и студени повърхности. Ккато контрастните душове, само че за краката.
- По стъпалата има много точки, свързани с всички органи на тялото, на практика. Чрез стимулиране на тези точки се въздейства и върху органите. Затова има чехли и стелки с бутончета и релефчета, които да масажират стъпалата. Не случайно ги носят медицинския персонал, хора, които много стоят прави...
-Според Кнайп/ отец Себастиан Кнайп/Германия/ холистичен учител и горещ поддръжник на натуралните лекарства/, препоръчва ходенето бос върху росна трева, за да се подсили циркулацията и да се заздрави имунната система, ходене в специални плитки басейни, фонтани, езерца, океан под коляното, за да се заздравят вените, да се подобри съня и да се стимулира метаболизма, а ходенето по 3 минути в снега стимулира нервната система и подобрява циркулацията..

За удоволствие


А ако прибавим и ходене боси по трева, ей така,защото ни харесва.По горска трева бос - ооо, особено ако е с роса - великолепно е! Вълшебно! Неповторимо! Захвърляме безгрижно сандалите и се наслаждаваме на лекото гъделичкане по стъпалата, радваме се на приятната хладина от още не вдигналата се роса, примижаваме срещу слънцето и се вслушаме в душата си...Усмихнете се, животът е прекрасен! :)Zvetanka Shahanska

ВДЪХНОВЕНИЕ/12/ஐ



ВДЪХНОВЕНИЕ/12/ஐ

Никой никого не може да направи щастлив. Пътят за постигане на щастието е равновесие на физическото поле. Равновесие да има в чувствата - да не падате при всяко чувство. Равновесие да има и при мислите - да турите всяко нещо на мястото му, абсолютно никого да не ограничавате, да оставите всички същества свободни, всяко да се движи по свой път./Петър Дънов/

СИНЯ ЛОБЕЛИЯஐ







СИНЯ ЛОБЕЛИЯஐ

Обещах да ви снимам синьото облаче и ето го. Много е нежна тази лобелия. Дори и не знаех, че се казва така. Не съм имала до сега. Ще видим как ще и хареса. На мен ми допада и си я гледам, само се чудя сега на кого да връча да ми полива цветята, защото другата седмица ще липсвам. Все ще намеря решение. Няма начин.
Един много нежен и красив стих на Ал. Геров ще подхожда на тази излъчвана нежност и той е следният:
/сн.и текстZvetanka Shahanska/
**********************************
Ти имаш устни като капка
и бяла гълъбова шия...
Аз приближавам, свалям шапка
и почвам капката да пия.ஐ

Александър Геров “Учтивост”

понеделник, 24 май 2010 г.

ЗА КНИГИТЕ






/ снимки Zvetanka Shahanska/
ЗА КНИГИТЕ

2405 е. И затова ми се пише за книгите. Какво са ми дали те. Целият ми съзнателен живот е преминал сред много книги. Откакто се помня, като дете, около мен имаше купища книги и вестници. Тогава нямаше компютри и понеже баща ми /журналист/ не знаеше кое кога ще му трябва – всичко се пазеше, завързваше на малки бали и, където има място в апартамента, се складира /говоря за вестниците/, а книгите...Те бяха безчет, всички секции и места, където може да стоят книги – претъпкани. По пода се правеха стройни купчинки от книги. Няма къде да стъпиш. И мислите ли, че в такава атмосфера , няма да чета. Четях та пушек се вдигаше. Винаги с книга в ръка...

Това си продължи през целия ми живот до сега. Но аз не чета по една книга, а по няколко в зависимост какво точно в момента ми се иска. Спирам до някъде, започвам друга, трета, четвърта, после се връщам на предишната и така. За по-интересно. След такова четене, естествено в един момент прописах. Стана спонтанно, започнах на шега и не можах да се спра. Писането ми е също като четенето. Започвам да пиша за нещо, но ми хрумва друго, трето и накрая излиза четвърто. Никога не зная за какво точно ще пиша, няма подготовка – започвам и си налагам да спра в даден момент. Явно имам много складиран материал в главата и той иска да излезе. Затова и започнах този блог, да има място, където да пиша. Харесва ми, не знаех, че е такова удоволствие да се пише...

Снимах и качвам петте книги, които в момента / времеви отрязък в който сменям книгите, не го разбирайте точно като момент/ стоят около мен и си ги чета. Норбеков- за него ще напиша по-късно във времето, защото оказа голямо влияние в живота ми, Робин Шарма, защото е много вдъхновяващ. По-новите са на Лоран Гунел”Човекът, който искаше да бъде щастлив” и Елизабет Гилбърт”Яж, моли се и обичай” и Нил Уолш/ в момента е в една приятелка/.

Често ме питат как ми идват идеи – не зная, просто става, то е като със снимането, като че ли от само себе си. Обичам да чета, обичам да пиша...Може би любовта е взаимна, защото ми попадат все интересни книги. Забравих за една, която скоро купих –„Най-известните Дао притчи” – не съм я започнала. Книгите са много важен източних за знание и информация. Макар, че при всяко пренасяне в живота ми, доста усилие полагам за да ги транспортирам. Все пак са доста, само около 2000 на брой. Това е положението, спасение дебне все от някъдеZvetanka Shahanska

ВДЪХНОВЕНИЕ/11/



ВДЪХНОВЕНИЕ/11/ஐ

През тази седмица ще употребявам само най-хубавите, най-добрите думи. Всичко, което ми се случи, ще го считам за добро.
/Петър Дънов/

ЗА БУКВИТЕ



ЗА БУКВИТЕ

Личността на Черноризец Храбър (IX-X в.) - един от блестящите представители на старобългарската литература от т. нар. Златен век, е обект на множество хипотези. Спори се дали ХРАБЪР е истинското име или е псевдоним. Правени са опити за идентифициране с известни исторически личности: с Константин-Кирил Философ, с Климент Охридски, с Йоан Екзарх, с Наум, с Черноризец Докс. През 1927 г. В. Н. Златарски изказва хипотезата, според която Черноризец Храбър и цар Симеон са едно и също лице.

ИЗ "За буквите/
Черноризец Храбър

Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: "Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?", то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: "Кой ви е създал азбуката или превел книгите?", всички знаят и в отговор ще рекат: "Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий." И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363/Годината 6363 от сътворението на света, изчислена по византийското летоброене (6363-5508), е 855. Някои изследователи имат основание да допускат, че Храбър използва александрийската система на летоброене (6363-550=863). Други изследователи пък смятат, че годините 855 и 863 отразяват две фази в създаването на славянската писменост/ от създаването на света.

Има и други отговори, които другаде ще кажем, а сега няма време/Изразът "а сега няма време" може да се тълкува по два начина: или Черноризец Храбър е бързал по някакви причини да зъвърши творбата си или изразът може да се схваща като "сега не му е времето"/ . Така, братя, бог е дал разум на славяните, комуто слава и чест, и власт, и поколение сега и винаги в безкрайните векове, амин.

Честит празник на всички!Честит 24-ти май !♥♥♥

неделя, 23 май 2010 г.

НОВО ПОПЪЛНЕНИЕஐ







НОВО ПОПЪЛНЕНИЕஐ

Нямаше да купувам повече цветя, че съм затрупана отвсякъде, но не устоях на тази балеринка / така си я кръстих защото е много кичеста и ефирна петуния/. Намерих и място , разбира се. Винаги намирам място и за още една:) Страст към цветята. Като най-черният ми сценарий е как ми изхвърлят всичките цветя от терасите, защото просто няма как да се излезе на тях. Но много не го разигравам в главата си, че може да вземе, да се случи. Подминавам го пренебрежително при всяка нова доза цветя. Да, но и цветарите са едни изкусители...Сега например си харесах една лобелия във висяща кошница - синя та синя, облак от дребни цветчета, за които очите ми направо залепнаха. Питах, разпитвах как се гледа, обича ли жега, вода - ей такива работи, а погледът ми все в нея. Била като петуниите т. е без претенции. И така, целта е набелязана, просто е въпрос на време.../ текст и снимки Zvetanka Shahanska/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...